Juristenblog.nl

Strafrecht

Strafrecht

Het strafrecht… Wellicht een van de meest spraakmakende rechtsgebieden. Al die rechtszaken die in het nieuws komen van Marengo tot Passage, ze vallen allemaal onder het strafrecht. Dit rechtsgebied is absoluut interessant om te bespreken op Juristenblog.nl. Waarom? Het spreekt tot de verbeelding en daarnaast heeft het strafrecht kenmerken die het een bijzonder rechtsgebied maken. De wet is bij strafrecht niet zomaar de wet. Het Wetboek van Strafrecht kan door verschillende rechters op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Ook zit er nogal een marge in de strafmaat die gekozen kan worden. Denk aan artikel 289 van het Wetboek van Strafrecht:

“Hij die opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan moord, gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.”

De rechter heeft dus de ruimte om een straf op te leggen die varieert van een boete tot levenslang. Lastige baan, niet? Onder andere om dit soort redenen wordt in het strafrecht veel gebruik gemaakt van jurisprudentie. Bij Juristenblog.nl lees je onder andere over dit soort uitspraken, nieuwtjes, feiten en meer!

Zie op deze pagina het overzicht van blogs over strafrecht!