Ripple (XRP) is inmiddels al meer dan een jaar verwikkeld in de beruchte rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De rechtszaak heeft veel vertraging opgelopen, maar gaat nu eindelijk verder.
De SEC beschuldigt Ripple van de verkoop van niet-geregistreerde effecten, zogenaamde securities. Ripple stelt daarentegen dat de XRP-tokens niet als effecten gekwalificeerd moeten worden. Het zijn betaalmiddellen, net als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).
Wat is Ripple (XRP)?
Ripple is een bedrijf dat in 2012 werd opgericht door Ripple Labs Inc., een in de VS gevestigd technologiebedrijf. Ripple heeft een digitaal betaalprotocol ontworpen dat het betalingsverkeer tussen financiële instellingen, zoals banken, onderling zou kunnen regelen. De digitale munt die hieraan verbonden is, is de Ripple coin (XRP).
Hoe werkt het?
XRP werkt momenteel nog niet naar behoren. De fragmentatie van het wereldwijde betaalsysteem maakt het lastig om efficiënt betalingen naar andere landen uit te voeren. Het doel is om te functioneren als een universele geldomzetter. De verwerking hiervan vindt automatisch plaats door het netwerk, dat uit drie platformen bestaat, xCurrent, xVia en xRapid, waar banken en andere financiële instellingen zich kunnen aansluiten. De XRP token regelt hierbij de waardeoverdracht via het Ripple netwerk en treedt op als bemiddelaar.
Anders als bij andere crypto worden hierbij geen coins gemined; er bestaat geen Proof of Work of Proof of Stake protocol. Ripple heeft hiervoor een eigen systeem ontwikkeld: het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Alle nodes gezamenlijk moeten akkoord gaan om een transactie te valideren, anders zal deze worden geweigerd. Alle XRP tokens zijn vooraf al gemined en het Ripple netwerk vertrouwt dus niet op mining om transacties te valideren. Deze werkwijze brengt met zich mee dat transacties goedkoper zijn en minder stroom verbruiken. Ook wordt hierbij in het bijzonder aandacht besteed aan het voorkomen van witwassen en fraude.
Het proces is als volgt:
- Stel je verstuurt via je bank €100,- naar een vriend die in de VS woont, en je bank maakt gebruik van het Ripple netwerk.
- Je euro’s worden via een ‘gateway’ omgezet in XRP.
- Het Ripple netwerk zorgt vervolgens voor de gateway in de VS, en zet je XRP om in dollars.
- De dollars worden op de bankrekening van je vriend gestort.
Dit hele proces duurt ongeveer 4 seconde, wat een stuk sneller is dan het huidige betaalsysteem. Ripple heeft momenteel al verschillende samenwerkingen gesloten met grote bedrijven en banken om internationale overschrijvingen te vereenvoudigen, zoals de Bank of America, American Express, Santander, en NIUM.
Rechtszaak Ripple (XRP) vs. SEC
In december 2020 werden Ripple Labs, CEO Brad Garlinghouse, en mede-oprichter Chris Larsen, aangeklaagd door de Amerikaanse SEC, omdat de SEC de verkoop van XRP-tokens classificeerde als niet-geregistreerde effecten, zogenaamde securities.
De SEC is de toezichthouder van de effectenbeurzen in Amerika en ziet erop toe dat de wetgeving betreffende de effectenhandel wordt nageleefd. De huidige voorzitter is Gary Gensler. Zijn voorganger, Jay Clayton, startte de rechtszaak tegen Ripple. De SEC kan vergeleken worden met de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Standpunt SEC
De SEC stelt zich op het standpunt dat de XRP tokens gezien moeten worden als een effect in plaats van een commodity. Om effecten te mogen aanbieden is toestemming vereist van de SEC, en dat heeft Ripple niet aangevraagd.
Het probleem zit er in dat Ripple anders te werk gaat dan andere crypto. In tegenstelling tot andere blockchain-protocollen gebruikt Ripple namelijk geen proof-of-work algoritme of een proof-of-stake algoritme om transacties te valideren. In plaats daarvan heeft Ripple een eigen systeem ontwikkeld: het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Om een transactie succesvol te laten zijn, moet er consensus bestaan tussen onafhankelijke validators. Dit protocol maakt het mogelijk om transacties in slechts 3-5 seconden te valideren.
Terwijl regelgevers nog steeds aan het uitzoeken zijn hoe cryptocurrencies geclassificeerd moeten worden, wordt Ripple door de SEC dus anders bekeken dan andere crypto. Volgens de SEC gaat Ripple bij de ontwikkeling en distributie van XRP op een gecentraliseerde manier te werk. Hierdoor moeten de tokens als worden aangemerkt.
Standpunt Ripple
Ripple verweert zich hiertegen door te stellen dat XRP geen effect is, maar net zoals Bitcoin en Ethereum een currency, waardoor het niet onder het regelgevend toezicht van de SEC zou vallen. De SEC heeft namelijk eerder gezegd dat zowel Bitcoin als Ethereum geen effecten zijn.
Volgens Ripple hebben XRP-houders geen relatie met de onderneming van Ripple, zoals bij effecten wel het geval is. Ripple merkt daarbij op steeds meer gedecentraliseerd te zijn geworden, omdat banken en andere financiële instellingen XRP gebruiken als overbruggingsvaluta bij grensoverschrijdende transacties. Verder is belangrijk dat de toezichthouders in andere landen, zoals Singapore, Japan, Zwitserland en VK, juist van mening zijn dat XRP géén effect is. Ripple heeft aangegeven de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien en zich goed zullen voorbereiden op de procedure tegen de SEC.
Verwachtingen
Ripple heeft in de rechtszaak meerdere overwinningen behaald. Van belang is dat de SEC degene is die moet bewijzen dat de XRP tokens als effect kwalificeren en niet als currency. De bewijslast hiervoor ligt hoog en tot nu toe lijkt de SEC niet over voldoende bewijs te beschikken. Bovendien heeft de rechter erop gewezen dat de SEC, als de XRP tokens als effecten zouden worden aangemerkt, in al die jaren niet heeft ingegrepen in deze vermeende illegale verkopen. De SEC is op dit vlak dus erg nalatig geweest.
Ook heeft de rechter onlangs geoordeeld dat Ripple toegang moet krijgen tot e-mails van een voormalig SEC-lid waarin gesteld werd dat Ethereum geen effect is. De SEC beweert namelijk dat Ripple wist dat XRP een effect was en geen currency, terwijl de SEC eerder gesteld heeft dat cryptomunten als Bitcoin en Ethereum niet als effect gezien kunnen worden, waardoor Ripple ervan uit zou mogen gaan dat dat geldt voor alle cryptomunten. De SEC wilde deze e-mails niet delen en deed een beroep op haar ‘privilege’. Dit betekent dat deze documenten niet gedeeld hoeven te worden met de andere partij in een rechtszaak. De rechter verwierp dat beroep.
Recent
Districtsrechter Analisa Torres zei dinsdag in een korte uitspraak dat de SEC niet had voldaan aan haar wettelijke verplichting om aan te tonen dat er dwingende rechtsvragen waren of dat er substantiële redenen waren voor meningsverschillen. De beslissing is echter nog geen volledig verlies voor de SEC. De rechter stelde een procesdatum vast voor april 2024 voor andere kwesties die nog opgelost moeten worden. Het agentschap kan daarna nog steeds proberen om in beroep te gaan tegen de hele zaak.
De rechter had eerder in juli geoordeeld dat Ripple de federale effectenwetgeving had overtreden. Reden was dat ze XRP rechtstreeks aan institutionele beleggers wilde verkopen. Dit hadden ze niet gedaan door XRP beschikbaar te maken voor particuliere klanten via programmatische verkoop aan beurzen. Die beslissing deed twijfel rijzen over hoe sterk effectentoezichthouders in staat zouden zijn om toezicht te houden op crypto.
De SEC kondigde na de uitspraak van juli aan dat het een kort geding zou aanspannen en verdere besluitvorming zou opschorten, terwijl het in hoger beroep zou gaan tegen de uitspraak van rechter Torres.
Conclusie
Het netwerk is ontworpen om financiële instellingen als banken sneller en goedkoper internationale betalingen te laten verwerken. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het huidige wereldwijde betaalsysteem. Hierbij kan geld overmaken soms wel dagen duren en hoge kosten met zich meebrengen. Dit is voor gebruikers erg frustrerend.
Een oplossing hier is om te opereren als een universele geldomzetter. Globale valuta’s kunnen dan wereldwijd worden verhandeld zonder tussenpersonen. De grote voordelen hiervan zijn de zeer sneller verwerkingstijd (binnen 4 seconde), de lage kosten (minder dan een eurocent), de schaalbaarheid (zo’n 1500 transacties per seconde) en de samenwerking met financiële instellingen. Ook is Ripple erg milieuvriendelijk, omdat geen tokens worden gemined. Ripple maakt namelijk, in tegenstelling tot andere crypto als Bitcoin en Ethereum, gebruik van een eigen ontworpen systeem om transacties te valideren.
Meer weten over het laatste juridische nieuws?
Bij Juristenblog schrijven wij over veel uiteenlopende nieuwsonderwerpen met een juridisch tintje. Hiermee brengen wij op een gemakkelijke, en vooral begrijpelijke, manier juridische kennis over. Lees bijvoorbeeld meer over juridisch nieuws!
Ripple (XRP) is inmiddels al meer dan een jaar verwikkeld in de beruchte rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De rechtszaak heeft veel vertraging opgelopen, maar gaat nu eindelijk verder.
De SEC beschuldigt Ripple van de verkoop van niet-geregistreerde effecten, zogenaamde securities. Ripple stelt daarentegen dat de XRP-tokens niet als effecten gekwalificeerd moeten worden. Het zijn betaalmiddellen, net als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).
Wat is Ripple (XRP)?
Ripple is een bedrijf dat in 2012 werd opgericht door Ripple Labs Inc., een in de VS gevestigd technologiebedrijf. Ripple heeft een digitaal betaalprotocol ontworpen dat het betalingsverkeer tussen financiële instellingen, zoals banken, onderling zou kunnen regelen. De digitale munt die hieraan verbonden is, is de Ripple coin (XRP).
Hoe werkt het?
XRP werkt momenteel nog niet naar behoren. De fragmentatie van het wereldwijde betaalsysteem maakt het lastig om efficiënt betalingen naar andere landen uit te voeren. Het doel is om te functioneren als een universele geldomzetter. De verwerking hiervan vindt automatisch plaats door het netwerk, dat uit drie platformen bestaat, xCurrent, xVia en xRapid, waar banken en andere financiële instellingen zich kunnen aansluiten. De XRP token regelt hierbij de waardeoverdracht via het Ripple netwerk en treedt op als bemiddelaar.
Anders als bij andere crypto worden hierbij geen coins gemined; er bestaat geen Proof of Work of Proof of Stake protocol. Ripple heeft hiervoor een eigen systeem ontwikkeld: het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Alle nodes gezamenlijk moeten akkoord gaan om een transactie te valideren, anders zal deze worden geweigerd. Alle XRP tokens zijn vooraf al gemined en het Ripple netwerk vertrouwt dus niet op mining om transacties te valideren. Deze werkwijze brengt met zich mee dat transacties goedkoper zijn en minder stroom verbruiken. Ook wordt hierbij in het bijzonder aandacht besteed aan het voorkomen van witwassen en fraude.
Het proces is als volgt:
- Stel je verstuurt via je bank €100,- naar een vriend die in de VS woont, en je bank maakt gebruik van het Ripple netwerk.
- Je euro’s worden via een ‘gateway’ omgezet in XRP.
- Het Ripple netwerk zorgt vervolgens voor de gateway in de VS, en zet je XRP om in dollars.
- De dollars worden op de bankrekening van je vriend gestort.
Dit hele proces duurt ongeveer 4 seconde, wat een stuk sneller is dan het huidige betaalsysteem. Ripple heeft momenteel al verschillende samenwerkingen gesloten met grote bedrijven en banken om internationale overschrijvingen te vereenvoudigen, zoals de Bank of America, American Express, Santander, en NIUM.
Rechtszaak Ripple (XRP) vs. SEC
In december 2020 werden Ripple Labs, CEO Brad Garlinghouse, en mede-oprichter Chris Larsen, aangeklaagd door de Amerikaanse SEC, omdat de SEC de verkoop van XRP-tokens classificeerde als niet-geregistreerde effecten, zogenaamde securities.
De SEC is de toezichthouder van de effectenbeurzen in Amerika en ziet erop toe dat de wetgeving betreffende de effectenhandel wordt nageleefd. De huidige voorzitter is Gary Gensler. Zijn voorganger, Jay Clayton, startte de rechtszaak tegen Ripple. De SEC kan vergeleken worden met de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Standpunt SEC
De SEC stelt zich op het standpunt dat de XRP tokens gezien moeten worden als een effect in plaats van een commodity. Om effecten te mogen aanbieden is toestemming vereist van de SEC, en dat heeft Ripple niet aangevraagd.
Het probleem zit er in dat Ripple anders te werk gaat dan andere crypto. In tegenstelling tot andere blockchain-protocollen gebruikt Ripple namelijk geen proof-of-work algoritme of een proof-of-stake algoritme om transacties te valideren. In plaats daarvan heeft Ripple een eigen systeem ontwikkeld: het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Om een transactie succesvol te laten zijn, moet er consensus bestaan tussen onafhankelijke validators. Dit protocol maakt het mogelijk om transacties in slechts 3-5 seconden te valideren.
Terwijl regelgevers nog steeds aan het uitzoeken zijn hoe cryptocurrencies geclassificeerd moeten worden, wordt Ripple door de SEC dus anders bekeken dan andere crypto. Volgens de SEC gaat Ripple bij de ontwikkeling en distributie van XRP op een gecentraliseerde manier te werk. Hierdoor moeten de tokens als worden aangemerkt.
Standpunt Ripple
Ripple verweert zich hiertegen door te stellen dat XRP geen effect is, maar net zoals Bitcoin en Ethereum een currency, waardoor het niet onder het regelgevend toezicht van de SEC zou vallen. De SEC heeft namelijk eerder gezegd dat zowel Bitcoin als Ethereum geen effecten zijn.
Volgens Ripple hebben XRP-houders geen relatie met de onderneming van Ripple, zoals bij effecten wel het geval is. Ripple merkt daarbij op steeds meer gedecentraliseerd te zijn geworden, omdat banken en andere financiële instellingen XRP gebruiken als overbruggingsvaluta bij grensoverschrijdende transacties. Verder is belangrijk dat de toezichthouders in andere landen, zoals Singapore, Japan, Zwitserland en VK, juist van mening zijn dat XRP géén effect is. Ripple heeft aangegeven de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien en zich goed zullen voorbereiden op de procedure tegen de SEC.
Verwachtingen
Ripple heeft in de rechtszaak meerdere overwinningen behaald. Van belang is dat de SEC degene is die moet bewijzen dat de XRP tokens als effect kwalificeren en niet als currency. De bewijslast hiervoor ligt hoog en tot nu toe lijkt de SEC niet over voldoende bewijs te beschikken. Bovendien heeft de rechter erop gewezen dat de SEC, als de XRP tokens als effecten zouden worden aangemerkt, in al die jaren niet heeft ingegrepen in deze vermeende illegale verkopen. De SEC is op dit vlak dus erg nalatig geweest.
Ook heeft de rechter onlangs geoordeeld dat Ripple toegang moet krijgen tot e-mails van een voormalig SEC-lid waarin gesteld werd dat Ethereum geen effect is. De SEC beweert namelijk dat Ripple wist dat XRP een effect was en geen currency, terwijl de SEC eerder gesteld heeft dat cryptomunten als Bitcoin en Ethereum niet als effect gezien kunnen worden, waardoor Ripple ervan uit zou mogen gaan dat dat geldt voor alle cryptomunten. De SEC wilde deze e-mails niet delen en deed een beroep op haar ‘privilege’. Dit betekent dat deze documenten niet gedeeld hoeven te worden met de andere partij in een rechtszaak. De rechter verwierp dat beroep.
Recent
Districtsrechter Analisa Torres zei dinsdag in een korte uitspraak dat de SEC niet had voldaan aan haar wettelijke verplichting om aan te tonen dat er dwingende rechtsvragen waren of dat er substantiële redenen waren voor meningsverschillen. De beslissing is echter nog geen volledig verlies voor de SEC. De rechter stelde een procesdatum vast voor april 2024 voor andere kwesties die nog opgelost moeten worden. Het agentschap kan daarna nog steeds proberen om in beroep te gaan tegen de hele zaak.
De rechter had eerder in juli geoordeeld dat Ripple de federale effectenwetgeving had overtreden. Reden was dat ze XRP rechtstreeks aan institutionele beleggers wilde verkopen. Dit hadden ze niet gedaan door XRP beschikbaar te maken voor particuliere klanten via programmatische verkoop aan beurzen. Die beslissing deed twijfel rijzen over hoe sterk effectentoezichthouders in staat zouden zijn om toezicht te houden op crypto.
De SEC kondigde na de uitspraak van juli aan dat het een kort geding zou aanspannen en verdere besluitvorming zou opschorten, terwijl het in hoger beroep zou gaan tegen de uitspraak van rechter Torres.
Conclusie
Het netwerk is ontworpen om financiële instellingen als banken sneller en goedkoper internationale betalingen te laten verwerken. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het huidige wereldwijde betaalsysteem. Hierbij kan geld overmaken soms wel dagen duren en hoge kosten met zich meebrengen. Dit is voor gebruikers erg frustrerend.
Een oplossing hier is om te opereren als een universele geldomzetter. Globale valuta’s kunnen dan wereldwijd worden verhandeld zonder tussenpersonen. De grote voordelen hiervan zijn de zeer sneller verwerkingstijd (binnen 4 seconde), de lage kosten (minder dan een eurocent), de schaalbaarheid (zo’n 1500 transacties per seconde) en de samenwerking met financiële instellingen. Ook is Ripple erg milieuvriendelijk, omdat geen tokens worden gemined. Ripple maakt namelijk, in tegenstelling tot andere crypto als Bitcoin en Ethereum, gebruik van een eigen ontworpen systeem om transacties te valideren.
Meer weten over het laatste juridische nieuws?
Bij Juristenblog schrijven wij over veel uiteenlopende nieuwsonderwerpen met een juridisch tintje. Hiermee brengen wij op een gemakkelijke, en vooral begrijpelijke, manier juridische kennis over. Lees bijvoorbeeld meer over juridisch nieuws!
Over Juristenblog.nl
Het team van Juristenblog.nl bestaat uit ervaren juristen. Wekelijks wordt onderzoek gedaan naar interessante onderwerpen waarover geschreven kan worden. Vervolgens schrijft de jurist met de meeste kennis van het onderwerp de betreffende blog. Op deze manier blijft ons concept up-to-date en relevant.
Gerelateerde berichten
Schrijf je in & Blijf op de hoogte
Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang elke maandagochtend een overzicht van de meest recente berichten die op juristenblog.nl zijn verschenen.
We spammen niet. Je kunt je op ieder moment uitschrijven.