Fred Teeven is een welbekend figuur binnen de Haagse politiek. Voor het publiek is hij mee recentelijk onder andere bekend door zijn aandeel in de “bonnetjesaffaire“. De heer Teeven heeft echter veel meer voor Nederland en de politiek betekend dan op het eerste gezicht duidelijk is. Zijn carrière is niks minder dan turbulent te noemen, met hoge pieken, maar ook diepe dalen.

Maar wie is Fred Teeven nu precies? Hoe verliep zijn carrière en wat heeft hij nu allemaal gedaan? We zoeken het uit in deze biografie van Fred Teeven van Juristenblog.nl!

Jeugd, opleiding en start loopbaan

Fred Teeven, geboren op 5 augustus 1958 te Haarlem, heeft een vrij eenvoudige jeugd gehad. Zijn vader werkte bij de gemeente en zijn moeder was huisvrouw. Opgegroeid in de volksbuurt het Rozenprieel, een wijk die hij zelf als ‘rauw‘ zou bestempelen. Hier woonden vooral arbeiders met hun gezinnen, later zouden ook de eerste gastarbeiders er komen wonen.

Op de Havo stond Teeven ook wel bekend als “Stille Willie”. Vaak stil en op zichzelf, maar als het erop aankwam dan stond hij er ook. Hard werken was zijn mantra. Dit zal in zijn gehele carrière zo blijven en hetgeen worden waar hij om bekend werd.

Na de Havo wilde hij luchtverkeersleider worden. Om deze reden had Teeven het beta-pakket gekozen met wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Echter in combinatie met zijn slechte ogen werd deze baan geen optie meer.

Financiële inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD)

Aangezien luchtverkeersleider geen optie was, koos Fred Teeven een ander pad. Hij koos ervoor om de controleursopleiding bij de Belastingdienst te volgen. Toegegeven dit was niet per se omdat hij het superboeiend vond, maar vooral vanwege het goede salaris.

Zijn verlangen naar meer avontuur, gepaard met zijn kennis over belastingen, invoerrechten, accijnzen en zijn goede cijfers, kwam hij uiteindelijk terecht bij de FIOD. Een speciale afdeling en eenheid binnen de belastingdienst, die fiscale en financiële criminaliteit opspoort. Niet iedereen mocht zomaar naar de FIOD. van de 180 studenten mochten er slechts 6 door. Waaronder dus Fred Teeven en samen met hem ook de latere minister van Volkshuisvesting en Defensie Henk Kamp. Uiteindelijk werd Teeven fiscaal rechercheur bij de FIOD.

Rond deze tijd zouden ook zijn ouders komen te overleiden. Eerst zijn vader in 1989 die stierf aan en long-embolie. Zijn moeder zou een jaar later overleiden. De heer Teeven was toen begin 30.

Boeven vangen

Na bijna 15 jaar dienst bij de FIOD is Fred Teeven bij het Openbaar Ministerie (OM) gaan werken als Officier van Justitie (OvJ)  voor de Criminele Inlichtingendienst (CID). Binnen deze functie vertegenwoordigde hij het OM tijdens strafzaken en treedt tevens op als aanklager.

In deze tijd werd Fred Teeven gezien als een echter crimefighter. Boeven vangen was zijn motief, vooral de zwaardere criminelen wilde hij te pakken krijgen. In zijn carrière was hij onder andere betrokken bij de zaak Holleeder, die terecht stond voor vijf liquidaties. Andere zaken waar hij betrokken bij was waren; het Rolodexonderzoek, naar onderzoek naar jongensprostitutie door hooggeplaatste ambtenaren en de moord op Pim Fortuyn.

De politiek en Fred Teeven

Na zijn baan als OvJ zal Fred Teeven de politiek in gaan waar hij een lange loopbaan heeft gehad. Kortweg heeft hij het volgende gedaan in de politiek:

  • Lijsttrekker en Tweede Kamerlid voor Leefbaar Nederland
  • Tweede Kamerlid bij de VVD
  • Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in Rutte I en II
  • Tweede Kamerlid voor de VVD

Leefbaar Nederland

De reden dat Fred Teeven de politiek in ging, was niet wegens aanzien. Hij was het zat dat de positie van de verdachte binnen strafrechtzaken zoveel beter was dan die van de slachtoffers. Dit wilde hij maar al te graag veranderen. De toenmalige Minister van Justitie en Veiligheid Benk Korthals vond dit echter geen prioriteit. Om deze reden had Teeven zich niet bij de VVD aangesloten maar bij leefbaar Nederland, waar hij wel gehoord kreeg bij Pim Fortuyn. Pim Fortuyn zou na een artikel in de Volkskrant over het afschaffen van het antidiscriminatie artikel in de grondwet echter breken met deze partij. Hierna zette hij zijn eigen partij Lijst Pim Fortuyn op.

Fred Teeven werd in datzelfde jaar verkozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Echter, na het vertrek van Fortuyn zou de partij moeite krijgen om nog stemmers voor zich te winnen. Teeven zou uiteindelijk het stokje overdragen en vertrekken van Leefbaar Nederland. In 2008 werd de partij definitief opgeheven.

Op 6 mei 2002 zou Pim Fortuyn doodgeschoten worden door Volkert van der Graaf. De aanslag gebeurde in het Mediapark in Hilversum, vlak nadat hij een interview had gegeven in het radioprogramma van Ruud de Wild.

Fred Teeven werd in datzelfde jaar verkozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Echter, na het vertrek van Fortuyn zou de partij moeite krijgen om nog stemmers voor zich te winnen. Fred Teeven zou uiteindelijk het stokje overdragen en vertrekken van Leefbaar Nederland. In 2008 werd de partij definitief opgeheven.

Toch nog bij de VVD

Na zijn vertrek zou het even duren voordat Teeven terugkeerde in de Tweede Kamer. Uiteindelijk sloot Teeven zich toch bij de VVD aan. In 2006 werd hij officieel Tweede Kamerlid namens de VVD. Vier jaar later zou hij Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid worden. Dit zou een turbulente periode in zijn leven worden. Hij zou zichzelf meer als een combinatie zien tussen verschillende liberale kanten. In het opzicht van vrijheid zit hij wellicht meer aan een D66 zijde, maar door zijn blik op ordening en veiligheid in de samenleving ziet hij zich daarin meer als rechts-VVD. Hij zal ook wel de quote geven “Ik ben voor een kleine overheid, maar wel eentje met een ijzeren vuist” in een interview met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op het moment dat hij begon bij de VVD kende hij Mark Rutte nog niet, maar stond wel samen met hem op de lijst. Uiteindelijk zouden ze wel goede vrienden worden, wat ze ook nog steeds zijn. In 2010 werd Teeven Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid. Hij zou dan onder Minister Opstelten komen te werken.

Kansspelen

Fred Teeven maakt zich tevens hard voor de legalisering van de online gokbranche in Nederland. In beginsel pleitte hij vooral voor de legalisering van online poker in 2011. Hij zal echter tot zijn aftreding een spil zijn in de legalisering van de online gokbranche. Hiervoor pleitte hij onder andere vanwege de grote zorgen voor illegaal online gokken. Dit zou tot grote problemen lijden, waaronder gokverslavingen en financiële problemen.

Bijna en geheel aftreden

Voor de “Bonnetjesaffaire” was er nog een andere affaire waardoor Teeven bijna opstapte als staatssecretaris. De Affaire-Dolmatov zou de eerste keer zijn dat Teeven zeer dicht bij aftreding zou komen.

Affaire-Dolmatov

De 36-jarige Russische raketingenieur Alexander Dolmatov was een Russische asielzoeker die in Nederland asiel had aangevraagd, omdat hij niet veilig zou zijn in zijn eigen land. Dit vanwege zijn activistische praktijken voor een oppositiegroep. Zijn aanvraag zou uiteindelijk afgewezen worden.

Vanwege vele fouten die gemaakt worden door vrijwel iedere betrokken instantie, waaronder de juridische bijstand en medische zorg. Pleegde Dolmatov uiteindelijk zelfmoord in de vreemdelingenbewaring. Een plek waar hij helemaal niet had mogen zitten, maar door een simpele administratieve fout wel terecht kwam.

Informatie over Dolmatov zou door de vreemdelingenpolitie op verschillende momenten onjuist genoteerd zijn. Het beroep tegen het besluit op afwijzing was ook op tijd ingediend, wat niet bekend was bij de instanties. Al met al was het een grof falen van het vreemdelingenbestel.

Als Staatssecretaris voelde Teeven zich verantwoordelijk voor deze gang van zaken en bood hij aan om op te stappen. Dit is echter niet gebeurd.

De Bonnetjesaffaire

Wanneer er hedendaags naar Fred Teeven gekeken wordt, zal ongetwijfeld de Bonnetjesaffaire langskomen, ook wel bekend als de “Teevendeal”. Overigens zou hij het zelf niet eens zijn met deze benaming, omdat hij niet enkel verantwoordelijk was voor deze deal. Hij zou het een “handig frame” noemen, wat impliceert dat Teeven gebruikt werd als zondebok.

De Bonnetjesaffaire betreft een deal die het OM gemaakt heeft met de drugscrimineel Cees H. Deze deal was zacht gezegd omstreden, omdat een veroordeelde crimineel hiermee miljoenen euro’s terugkreeg van het OM. De reden hiervoor was dat er niet direct bewezen kon worden dat het geld afkomstig was van drugshandel. Dit heeft ertoe geleid dat in 2000 Cees H. 750.000 gulden zou moeten afdragen en hij dan het in beslag genomen geld terug zou krijgen. In 2002 zou blijken dat het om ongeveer 2 miljoen gulden gaat. Deze deal zou ook geheel buiten de Belastingdienst om genomen worden.

Nieuwsuur zou er echter in 2014 achterkomen dat de Teevendeal om ongeveer 5 miljoen gulden zou gaan. Een fors hoger bedrag, iets wat ook beaamt is door de advocaat van Cees H. Teeven en andere betrokken zouden het bonnetje echter niet kunnen vinden en daarmee ook het bedrag niet openbaar kunnen maken. Vijf dagen na de uitzending van Nieuwsuur zouden zowel Minister Opstelten als staatssecretaris Teeven opstappen vanwege hun betrokkenheid bij de bonnetjesaffaire.

Zijn jaren na de politiek

Na deze tumultueuze periode besloot Teeven het even wat rustiger aan te worden. Alom klonk zelfs verbazing toen bleek dat hij op 58 jarige leeftijd buschauffeur zou worden. Hij zou nog vaak passagiers krijgen die hem vragen om een bonnetje. Zelf kon hij er wel om lachen. Dit heeft hij enkele jaren met veel plezier gedaan. Op 66-jarige leeftijd is hij hiermee ook weer gestopt.

Teeven ging echter niet met pensioen en is tot op heden Senior Partner bij Meines Holla & Partners. Dit is een lobbybedrijf die voor veel verschillende bedrijven proberen politieke invloed te verkrijgen. Met zijn achtergrond in de politiek en zijn gevoel voor avontuur was dit een logische zet voor Teeven.

Al met al heeft Teeven een bewogen carrière gehad met veel ups en downs, waarbij hard werken zijn devies was. Of zoals Fred Teeven het in zijn eigen woorden zou zeggenIk ben toch redelijk ver gekomen met mijn Havo”.

 

Wil je meer weten over belangrijke politieke figuren of ander juridisch nieuws? Lees dan ook eens over wat een Staatssecretaris Rechtsbescherming doet op Juristenblog.nl!

 

Geschreven door
Cedrick Verleg, LL.B.
Jurist bij XY Legal Solutions

Fred Teeven is een welbekend figuur binnen de Haagse politiek. Voor het publiek is hij mee recentelijk onder andere bekend door zijn aandeel in de “bonnetjesaffaire“. De heer Teeven heeft echter veel meer voor Nederland en de politiek betekend dan op het eerste gezicht duidelijk is. Zijn carrière is niks minder dan turbulent te noemen, met hoge pieken, maar ook diepe dalen.

Maar wie is Fred Teeven nu precies? Hoe verliep zijn carrière en wat heeft hij nu allemaal gedaan? We zoeken het uit in deze biografie van Fred Teeven van Juristenblog.nl!

Jeugd, opleiding en start loopbaan

Fred Teeven, geboren op 5 augustus 1958 te Haarlem, heeft een vrij eenvoudige jeugd gehad. Zijn vader werkte bij de gemeente en zijn moeder was huisvrouw. Opgegroeid in de volksbuurt het Rozenprieel, een wijk die hij zelf als ‘rauw‘ zou bestempelen. Hier woonden vooral arbeiders met hun gezinnen, later zouden ook de eerste gastarbeiders er komen wonen.

Op de Havo stond Teeven ook wel bekend als “Stille Willie”. Vaak stil en op zichzelf, maar als het erop aankwam dan stond hij er ook. Hard werken was zijn mantra. Dit zal in zijn gehele carrière zo blijven en hetgeen worden waar hij om bekend werd.

Na de Havo wilde hij luchtverkeersleider worden. Om deze reden had Teeven het beta-pakket gekozen met wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Echter in combinatie met zijn slechte ogen werd deze baan geen optie meer.

Financiële inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD)

Aangezien luchtverkeersleider geen optie was, koos Fred Teeven een ander pad. Hij koos ervoor om de controleursopleiding bij de Belastingdienst te volgen. Toegegeven dit was niet per se omdat hij het superboeiend vond, maar vooral vanwege het goede salaris.

Zijn verlangen naar meer avontuur, gepaard met zijn kennis over belastingen, invoerrechten, accijnzen en zijn goede cijfers, kwam hij uiteindelijk terecht bij de FIOD. Een speciale afdeling en eenheid binnen de belastingdienst, die fiscale en financiële criminaliteit opspoort. Niet iedereen mocht zomaar naar de FIOD. van de 180 studenten mochten er slechts 6 door. Waaronder dus Fred Teeven en samen met hem ook de latere minister van Volkshuisvesting en Defensie Henk Kamp. Uiteindelijk werd Teeven fiscaal rechercheur bij de FIOD.

Rond deze tijd zouden ook zijn ouders komen te overleiden. Eerst zijn vader in 1989 die stierf aan en long-embolie. Zijn moeder zou een jaar later overleiden. De heer Teeven was toen begin 30.

Boeven vangen

Na bijna 15 jaar dienst bij de FIOD is Fred Teeven bij het Openbaar Ministerie (OM) gaan werken als Officier van Justitie (OvJ)  voor de Criminele Inlichtingendienst (CID). Binnen deze functie vertegenwoordigde hij het OM tijdens strafzaken en treedt tevens op als aanklager.

In deze tijd werd Fred Teeven gezien als een echter crimefighter. Boeven vangen was zijn motief, vooral de zwaardere criminelen wilde hij te pakken krijgen. In zijn carrière was hij onder andere betrokken bij de zaak Holleeder, die terecht stond voor vijf liquidaties. Andere zaken waar hij betrokken bij was waren; het Rolodexonderzoek, naar onderzoek naar jongensprostitutie door hooggeplaatste ambtenaren en de moord op Pim Fortuyn.

De politiek en Fred Teeven

Na zijn baan als OvJ zal Fred Teeven de politiek in gaan waar hij een lange loopbaan heeft gehad. Kortweg heeft hij het volgende gedaan in de politiek:

  • Lijsttrekker en Tweede Kamerlid voor Leefbaar Nederland
  • Tweede Kamerlid bij de VVD
  • Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in Rutte I en II
  • Tweede Kamerlid voor de VVD

Leefbaar Nederland

De reden dat Fred Teeven de politiek in ging, was niet wegens aanzien. Hij was het zat dat de positie van de verdachte binnen strafrechtzaken zoveel beter was dan die van de slachtoffers. Dit wilde hij maar al te graag veranderen. De toenmalige Minister van Justitie en Veiligheid Benk Korthals vond dit echter geen prioriteit. Om deze reden had Teeven zich niet bij de VVD aangesloten maar bij leefbaar Nederland, waar hij wel gehoord kreeg bij Pim Fortuyn. Pim Fortuyn zou na een artikel in de Volkskrant over het afschaffen van het antidiscriminatie artikel in de grondwet echter breken met deze partij. Hierna zette hij zijn eigen partij Lijst Pim Fortuyn op.

Fred Teeven werd in datzelfde jaar verkozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Echter, na het vertrek van Fortuyn zou de partij moeite krijgen om nog stemmers voor zich te winnen. Teeven zou uiteindelijk het stokje overdragen en vertrekken van Leefbaar Nederland. In 2008 werd de partij definitief opgeheven.

Op 6 mei 2002 zou Pim Fortuyn doodgeschoten worden door Volkert van der Graaf. De aanslag gebeurde in het Mediapark in Hilversum, vlak nadat hij een interview had gegeven in het radioprogramma van Ruud de Wild.

Fred Teeven werd in datzelfde jaar verkozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Echter, na het vertrek van Fortuyn zou de partij moeite krijgen om nog stemmers voor zich te winnen. Fred Teeven zou uiteindelijk het stokje overdragen en vertrekken van Leefbaar Nederland. In 2008 werd de partij definitief opgeheven.

Toch nog bij de VVD

Na zijn vertrek zou het even duren voordat Teeven terugkeerde in de Tweede Kamer. Uiteindelijk sloot Teeven zich toch bij de VVD aan. In 2006 werd hij officieel Tweede Kamerlid namens de VVD. Vier jaar later zou hij Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid worden. Dit zou een turbulente periode in zijn leven worden. Hij zou zichzelf meer als een combinatie zien tussen verschillende liberale kanten. In het opzicht van vrijheid zit hij wellicht meer aan een D66 zijde, maar door zijn blik op ordening en veiligheid in de samenleving ziet hij zich daarin meer als rechts-VVD. Hij zal ook wel de quote geven “Ik ben voor een kleine overheid, maar wel eentje met een ijzeren vuist” in een interview met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Op het moment dat hij begon bij de VVD kende hij Mark Rutte nog niet, maar stond wel samen met hem op de lijst. Uiteindelijk zouden ze wel goede vrienden worden, wat ze ook nog steeds zijn. In 2010 werd Teeven Staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid. Hij zou dan onder Minister Opstelten komen te werken.

Kansspelen

Fred Teeven maakt zich tevens hard voor de legalisering van de online gokbranche in Nederland. In beginsel pleitte hij vooral voor de legalisering van online poker in 2011. Hij zal echter tot zijn aftreding een spil zijn in de legalisering van de online gokbranche. Hiervoor pleitte hij onder andere vanwege de grote zorgen voor illegaal online gokken. Dit zou tot grote problemen lijden, waaronder gokverslavingen en financiële problemen.

Bijna en geheel aftreden

Voor de “Bonnetjesaffaire” was er nog een andere affaire waardoor Teeven bijna opstapte als staatssecretaris. De Affaire-Dolmatov zou de eerste keer zijn dat Teeven zeer dicht bij aftreding zou komen.

Affaire-Dolmatov

De 36-jarige Russische raketingenieur Alexander Dolmatov was een Russische asielzoeker die in Nederland asiel had aangevraagd, omdat hij niet veilig zou zijn in zijn eigen land. Dit vanwege zijn activistische praktijken voor een oppositiegroep. Zijn aanvraag zou uiteindelijk afgewezen worden.

Vanwege vele fouten die gemaakt worden door vrijwel iedere betrokken instantie, waaronder de juridische bijstand en medische zorg. Pleegde Dolmatov uiteindelijk zelfmoord in de vreemdelingenbewaring. Een plek waar hij helemaal niet had mogen zitten, maar door een simpele administratieve fout wel terecht kwam.

Informatie over Dolmatov zou door de vreemdelingenpolitie op verschillende momenten onjuist genoteerd zijn. Het beroep tegen het besluit op afwijzing was ook op tijd ingediend, wat niet bekend was bij de instanties. Al met al was het een grof falen van het vreemdelingenbestel.

Als Staatssecretaris voelde Teeven zich verantwoordelijk voor deze gang van zaken en bood hij aan om op te stappen. Dit is echter niet gebeurd.

De Bonnetjesaffaire

Wanneer er hedendaags naar Fred Teeven gekeken wordt, zal ongetwijfeld de Bonnetjesaffaire langskomen, ook wel bekend als de “Teevendeal”. Overigens zou hij het zelf niet eens zijn met deze benaming, omdat hij niet enkel verantwoordelijk was voor deze deal. Hij zou het een “handig frame” noemen, wat impliceert dat Teeven gebruikt werd als zondebok.

De Bonnetjesaffaire betreft een deal die het OM gemaakt heeft met de drugscrimineel Cees H. Deze deal was zacht gezegd omstreden, omdat een veroordeelde crimineel hiermee miljoenen euro’s terugkreeg van het OM. De reden hiervoor was dat er niet direct bewezen kon worden dat het geld afkomstig was van drugshandel. Dit heeft ertoe geleid dat in 2000 Cees H. 750.000 gulden zou moeten afdragen en hij dan het in beslag genomen geld terug zou krijgen. In 2002 zou blijken dat het om ongeveer 2 miljoen gulden gaat. Deze deal zou ook geheel buiten de Belastingdienst om genomen worden.

Nieuwsuur zou er echter in 2014 achterkomen dat de Teevendeal om ongeveer 5 miljoen gulden zou gaan. Een fors hoger bedrag, iets wat ook beaamt is door de advocaat van Cees H. Teeven en andere betrokken zouden het bonnetje echter niet kunnen vinden en daarmee ook het bedrag niet openbaar kunnen maken. Vijf dagen na de uitzending van Nieuwsuur zouden zowel Minister Opstelten als staatssecretaris Teeven opstappen vanwege hun betrokkenheid bij de bonnetjesaffaire.

Zijn jaren na de politiek

Na deze tumultueuze periode besloot Teeven het even wat rustiger aan te worden. Alom klonk zelfs verbazing toen bleek dat hij op 58 jarige leeftijd buschauffeur zou worden. Hij zou nog vaak passagiers krijgen die hem vragen om een bonnetje. Zelf kon hij er wel om lachen. Dit heeft hij enkele jaren met veel plezier gedaan. Op 66-jarige leeftijd is hij hiermee ook weer gestopt.

Teeven ging echter niet met pensioen en is tot op heden Senior Partner bij Meines Holla & Partners. Dit is een lobbybedrijf die voor veel verschillende bedrijven proberen politieke invloed te verkrijgen. Met zijn achtergrond in de politiek en zijn gevoel voor avontuur was dit een logische zet voor Teeven.

Al met al heeft Teeven een bewogen carrière gehad met veel ups en downs, waarbij hard werken zijn devies was. Of zoals Fred Teeven het in zijn eigen woorden zou zeggenIk ben toch redelijk ver gekomen met mijn Havo”.

 

Wil je meer weten over belangrijke politieke figuren of ander juridisch nieuws? Lees dan ook eens over wat een Staatssecretaris Rechtsbescherming doet op Juristenblog.nl!

 

Geschreven door Cedrick Verleg, LL.B. - Jurist bij XY Legal Solutions

Over Juristenblog.nl

Het team van Juristenblog.nl bestaat uit ervaren juristen. Wekelijks wordt onderzoek gedaan naar interessante onderwerpen waarover geschreven kan worden. Vervolgens schrijft de jurist met de meeste kennis van het onderwerp de betreffende blog. Op deze manier blijft ons concept up-to-date en relevant.

Schrijf je in & Blijf op de hoogte

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang elke maandagochtend een overzicht van de meest recente berichten die op juristenblog.nl zijn verschenen.

We spammen niet. Je kunt je op ieder moment uitschrijven.